Het begrip 'groen staal' speelt al een tijdje een grote rol in onze sector. Maar als je beter kijkt wordt al snel duidelijk dat groen staal geen universele definitie kent. Tegenwoordig wordt het begrip gebruikt voor staal dat met verminderde uitstoot van CO2 wordt geproduceerd. Hetzelfde gebeurt bij certificeringen en keurmerken. Sommige producenten laten hun staal nu als 'groen' certificeren. Maar deze certificaten verschillen van elkaar, waardoor klanten het lastig kunnen vergelijken.
Dat probleem hebben we opgelost door een universele definitie te ontwikkelen op basis van de vraag vanuit de consument, perspectieven van staalproducenten, technologische routes in de staalproductie en het GHG Protocol (Greenhouse Gas Protocol; vertaald: broeikasgas-protocol) als belangrijkste norm voor het berekenen van koolstofemissies.
✔ |
Methodologie volgens internationale normen Rekenmethode volgt internationaal erkend GHG Protocol |
✔ |
Uitstoot van ruw materiaal tot productie Uitstoot omvat productie (Scope 1), aangeschafte energie (Scope 2) & toeleveringsketen (Scope 3 Upstream) |
✔ |
Compensatie niet inbegrepen bij categorisering CO2-last (compensatiegegevens als toevoeging) Fysieke uitstoot bij productie bepaalt de categorie |
✔ |
Aparte categorie voor 'balanced' groen staal Het opnieuw uitbalanceren van staalvolumes uit dezelfde fabriek resulteert in een berekende CO2-voetafdruk in plaats van een fysieke voetafdruk – een aparte klasse biedt erkenning voor de inspanningen van spelers met fysieke reductie |
Achtergrond van 'balanced' • Alle staal die een productieroute doorloopt, leidt fysiek gezien tot dezelfde CO2-voetafdruk • Deze voetafdruk wordt soms boekhoudkundig opnieuw verdeeld tussen hoeveelheden staal in tonnen staal met een hogere en lagere CO2-voetafdruk |
Toepassingsdomein 1 omvat alle uitstoot die direct door het bedrijf wordt veroorzaakt. Voorbeelden bij een staalproducent:
In toepassingsgebied 2 wordt uitstoot vastgelegd die uit het verbruik van ingekochte energie stamt. Dit omvat:
Hier wordt uitstoot vastgelegd die ontstaat voordat de bedrijfsactiviteiten van het bedrijf zelf plaatsvinden. Voorbeelden bij een staalproducent:
Stroomafwaarts toepassingsgebied 3 omvat uitstoot die ontstaat ná de eigen bedrijfsactiviteiten. Voorbeelden bij een staalproducent:
Om verandering in onze industrie te stimuleren en te voldoen aan de behoeften van onze klanten in Europa en Noord-Amerika, zullen we in elke categorie een verscheidenheid aan staalproducten aanbieden (platte producten, lange producten, en nog veel meer). Hiervoor zijn we al verschillende samenwerkingen aangegaan, bijvoorbeeld met H2 Green Steel, zodat we kunnen garanderen dat we in de nabije toekomst aanzienlijke hoeveelheden groen staal gaan leveren.
Heeft u nog vragen? Wilt u meer weten over dit onderwerp? Stuur ons een bericht; onze experts staan u graag te woord.
Bedankt voor uw mail! Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden. Met vriendelijke groet, Kloeckner Metals