Menu
0ee3e91c-9ee2-4491-bcd0-a8302a4edd7e

VEELGESTELDE VRAGEN

Krijg antwoord op veelgestelde vragen over groen staal en duurzaamheid, en een korte uitleg over de belangrijkste begrippen.

Op dit moment bestaat er geen universele definitie van groen staal. Het wordt vaak als overkoepelend begrip gebruikt voor alle soorten staal waarbij de productie tot minder CO2-uitstoot leidt. Wij vinden dat alleen staal met de kleinst mogelijke koolstofemissies 'groen' mag worden genoemd. Dat is staal dat wordt geproduceerd met direct-gereduceerd ijzer + groene waterstof of een vlamboogoven + 100% schroot en hernieuwbare energie om zo min mogelijk emissies te creëren. Ander staal met lagere emissies noemen we 'koolstofarm'.

Groen staal uit schroot en andere koolstofarme staalproducten zijn vandaag de dag al beschikbaar – zeker waar het om lang staal gaat. Groen staal uit groene waterstof bevindt zich in een proefstadium. We verwachten dat dit in 2024/25 commercieel wordt opgepakt. Het kost tijd om de volumes op te schalen, aangezien het hiervoor nodig is dat a) gevestigde staalproducenten hun productieprocessen aanpassen of b) dat nieuwe spelers met nieuwe technologieën (zoals H2 Green Steel) een industriële productie-omvang bereiken.

Groen staal uit schroot en andere koolstofarme staalproducten zijn nu al in industriële hoeveelheden leverbaar door Kloeckner. Dankzij belangrijke samenwerkingen, zullen wij de eersten zijn die tegen 2025 jaarlijks >250,000 ton groen staal uit waterstof verkopen.

Studies en de eerste proefprojecten wijzen echter op een aanzienlijke meerprijs als gevolg van hogere productiekosten en een initiële schaarste.

Op dit moment bestaat er geen enkel label of keurmerk waarmee klanten kunnen aantonen dat ze groen staal hebben gekocht. Sommige producenten laten hun staal als 'groen' certificeren, maar de certificeringen verschillen van elkaar en zijn lastig te vergelijken. Wij willen dit makkelijker maken voor klanten en hebben daarom een universele norm en keurmerk ontwikkeld.

Wij proberen klanten op drie manieren te ondersteunen: 1. We helpen hen het veranderende staallandschap en de betekenis hiervan voor hun organisatie beter te begrijpen. 2. We willen de transparantie voor hen verbeteren door de emissies van onze staalproducten over de gehele toeleveringsketen te volgen. 3. Dankzij langdurige samenwerkingen, verzekeren we hen van betrouwbare hoeveelheden groen staal en andere koolstofarme staalproducten waar lastig aan te komen is; ook in tijden van schaarste.

Hoeveel uitstoot er precies wordt bespaard met groen staal hangt af van het uitgangspunt. Als we uitgaan van een gemiddelde ton plat staal uit een hoogoven, kan groen staal de uitstoot in toepassingsgebied 1 en 2 tot ~95% verminderen. Koolstofarm staal uit een vlamboogoven bereikt een vermindering van 45%, terwijl op schroot gebaseerd staal uit een vlamboogoven de uitstoot met ~75% vermindert.

Wij hanteren geen minimale afname. Het algehele marktvolume en de hoeveelheid die we kunnen produceren zal echter minder hoog zijn dan de vraag naar groen staal en andere koolstofarme producten. Hoe sneller u contact met ons opneemt, hoe groter uw kans op vroege toegang en grotere hoeveelheden.

In de toekomst zullen groen staal en andere koolstofarme producten waarschijnlijk op spotmarkten verkrijgbaar zijn. Voor die eerste categorie zal dit een aantal jaren duren, aangezien de productie nog wordt opgeschaald en de ingeplande volumes nu al vooraf worden aangekocht. Voor beide varianten zal het aanvankelijk lastig zijn om ervoor te zorgen dat u daadwerkelijk krijgt wat u wilt.

Wij werken met onze leveranciers samen aan transparantie over de uitstootintensiteit van onze koolstofarme staalproducten. Deze informatie controleren we en geven we aan onze klanten door. We maken alle gegevens over de uitstoot van wieg tot poort openbaar.

 

 

 

MEER INFORMATIE

Groen Staal

Meer informatie

Staalproductie en Recycling

Meer informatie

Woordenlijst

Meer informatie

 

 

NEEM CONTACT MET ONS OP

Heeft u nog vragen? Wilt u meer weten over dit onderwerp? Stuur ons een bericht; onze experts staan u graag te woord.

Leuk dat u meer wilt weten over Groen Staal!

Bedankt voor uw mail! Wij zullen uw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden. Met vriendelijke groet, Kloeckner Metals

Error!

The form couldn't be submitted. Please try again.

Back to form