CO2-categorisering van groen roestvrij staal | Nexigen®

Categorisering van roestvast staal

   

Drinkflessen, wasmachines, horloges... roestvast staal ziet er door zijn karakteristieke glans niet alleen mooi uit, maar biedt ook een aantal voordelen. Ondanks zijn degelijkheid is het materiaal goed vormbaar, duurzaam en corrosiebestendig. Daarom wordt het in veel verschillende industrieën gebruikt.

Als gevolg van de klimaatverandering en de dringend noodzakelijke vermindering van de uitstoot neemt de behoefte aan duurzame producten toe. Dit brengt echter een probleem met zich mee: de productie van roestvast staal is vaak zeer CO2-intensief. Niet alleen leidt de klassieke staalproductie tot een hoge CO2-uitstoot, maar de winning en de productie van de legeringselementen zijn nog extra belastend.

Om ervoor te zorgen dat onze klanten en andere partners in de toeleveringsketen direct de CO2-voetafdruk van onze roestvaststalen producten kunnen achterhalen, hebben we een categorisering ontwikkeld. Daardoor kunnen klanten hun eigen CO2-voetafdruk nog bewuster verkleinen en duurzamere producten aan hun portfolio toevoegen. Tegelijkertijd stimuleren we met deze extra transparantie fabrikanten nog meer om duurzamere productieprocessen te hanteren.

   

De Nexigen®-categorisering voor roestvast staal

   

BALANCED

Uitstoot in kg CO₂/ton roestvast staal

Uitstoot in kg CO2/ton roestvast staal

   

Hoe onze categorisering werkt

   

We verdelen onze roestvaststalen producten met verlaagde CO2-uitstoot in vijf categorieën op basis van de daadwerkelijke voetafdruk van het product, van de grondstofwinning en de productie tot en met de levering uit ons magazijn. Deze lopen van START (met een voetafdruk tussen 2500 en 2000 kg CO2 per ton) tot PRIME (600 tot 0 kg CO2 per ton). 

Met BALANCED hebben we een aparte categorie voor 'uitgebalanceerd gereduceerde' roestvaststalen producten. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen en energiebronnen kunnen binnen één en dezelfde productiefaciliteit producten met verschillende CO2-voetafdrukken worden geproduceerd. In het kader van de berekening wordt eerst gekeken naar de totale uitstoot van de faciliteit. Vervolgens wordt een gemiddelde CO2-uitstoot per geproduceerde ton van het product vastgesteld. Op deze manier wordt de bespaarde uitstoot toegekend aan specifieke hoeveelheden, waardoor de CO2-voetafdruk per saldo wordt verkleind. Deze roestvaststalen producten vallen onder onze categorie BALANCED.

  

✓ Methodologie volgens internationale normen
Onze rekenmethode volgt het internationaal erkende GHG-protocol.

✓ Omvat alle uitstoot van grondstofwinning en de productie, tot en met de levering uit ons magazijn
Uitstoot omvat productie (scope 1), ingekochte stroom (scope 2) en leveranciers keten (scope 3 upstream).

✓ Bij de categorisering van de CO2-last is geen compensatie inbegrepen
De uitstoot bij de fysieke productie bepaalt de categorisering van het product, compensatie van CO2 wordt niet meegerekend.

   

We willen leidend zijn en hebben een ambitieus doel gezet: tegen 2025 zal meer dan 30% van de aangeboden producten uit de duurzaamste categorieën (PRO en PRIME) stammen.

    

Meer achtergrondinformatie over roestvast staal

De productie van roestvast staal is normaal gesproken een proces dat uit twee fasen bestaat. Eerst wordt schroot in een vlamboogoven omgesmolten en vervolgens wordt het vloeibare staal verder verwerkt in een AOD-converter (argon-oxygen-decarburization). Daarbij proberen de fabrikanten het schrootgehalte te maximaliseren. In Europa wordt tegenwoordig al roestvast staal geproduceerd met een schrootgehalte van meer dan 85%. Alleen als de noodzakelijke samenstelling anders niet realiseerbaar is, wordt er in zeer beperkte mate gebruik gemaakt van primaire grondstoffen. In andere delen van de wereld is schroot niet in voldoende hoeveelheden beschikbaar en worden vooral primaire grondstoffen van uiteenlopende kwaliteit gebruikt bij de productie.

    

   

    

   

Neem contact met ons op

   

Stuur ons een bericht als u producten met een lagere CO2-uitstoot van ons wilt kopen of als u meer informatie over Nexigen® wilt. We horen graag van u!

Bedankt!

Onze experts zullen contact met u opnemen.

Error!

The form couldn't be submitted. Please try again.

Back to form